Szent József Katolikus Templom
Kiskőrös

2020. július 13-19.

1; Csütörtökön lesz Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe, akik szeretnék a Szűzanya skapuláréját felvenni, azokat szeretettel hívjuk a csütörtök esti szentmisére.

2; A Római Katolikus Anyaszentegyház házasságot hirdet a dunaújvárosi születésű református vőlegény Fülöp Zsolt, Fülöp Zoltán Gyula és Bodonyi Ildikó fia, valamint a dombóvári születésű római katolikus menyasszony Néth Dóra, Néth Tibor és Nagy Anikó leánya között. Imádkozzanak a kedves testvérek az ifjú párért, hogy szeressék és becsüljék egymást egész életen át.

3; Akik nem részesültek a nagyböjti lelkigyakorlatunk alkalmával a betegek szent kenetében, azoknak tisztelettel jelezzük, hogy július 26-án, a vasárnap esti szentmisében lesz rá lehetőségük.

4; Hálásan köszönjük a felajánlott virágokat, a templom díszítését, és a ventillátorokat, valamint a plébánia udvarán található kereszt, hinta és madáretető lefestését.

5; Skapuláré elnevezés a latin scapulum, ‘lapocka’ szóból ered. Mint vállruha, a szerzetesi habitus része: széles, elől-hátul egyforma hosszú textilcsík. Eredetileg vállon hordott felsőruha, munkakötény volt. 1 vagy 2 kis szövetdarab, melyet rendekhez csatlakozás jeléül világiak is viselnek, rendszerint a ruha alatt. Legelterjedtebb a kármelita skapuláré, melyet a hagyomány szerint a Boldogságos Szűz Mária adott át Stock Szent Simonnak (†1265). Szűzanya angyalok és szentek kíséretében jelent meg Szent Simonnak, s átnyújtotta neki a skapulárét az ígérettel, hogy annak viselője üdvözül: „az üdvösség jele és záloga azoknak, akik hordják és abban halnak meg”. Ezt a kiváltságot később kiterjesztették minden hívőre, aki a skapulárét vagy a skapuláré éremváltozatát viseli. E skapulárét az Istenanya ruhájaként, Mária különleges tiszteletének és oltalmának jeleként viselték szerzetesek, hívek és pápák. „Wadowice-ben a dombon volt egy kármelita kolostor, ezért az itt lakók körében igen elterjedt volt a Kármelhegyi Szűzanya skapuláréjának tisztelete. Én is felvettem, ha jól emlékszem tíz éves koromban és máig is hordom.” – Szent II. János Pál pápa. Viselik a társadalom minden rétegében. Habsburg királyainknak, továbbá Deák Ferencnek is volt kármelita vállruhája. A követelmény, hogy állandóan viselni kell, az Isten előtti állandó jelenlét, a szüntelen imádság jelképe. A kármeliták számára a skapuláré a szerzetesi ruha legdrágább darabja, a Szűz Mária iránti gyermeki áhítat és odaadás különleges jele, amely Kármelhegyi Boldog-asszony évszázadokon át megtapasztalt anyai oltalmára is emlékezteti őket.

Megszakítás