Szent József Katolikus Templom
Kiskőrös

2020. április 27. – 2020. május 3.

1; A szentszéki sajtóközpont április 23-án bejelentette, hogy egy évvel elhalasztják a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel. A hír kapcsán Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

– Milyen szempontok érvényesültek a döntés meghozatalában?

– Figyelembe vettük a vatikáni és a nemzetközi egészségügyi hatóságok álláspontját. Szerintük nem biztos, hogy szeptemberre minden visszatér a megszokott rendbe, beleértve a repülőjáratokat és a kommunikációt is. Eddig már több mint 60 ezren jelentkeztek a budapesti rendezvényre, tehát nem ünnepelhettük volna meg az eucharisztikus kongresszust abban a bizonytalanságban, hogy országainkban talán nem ér véget addigra a járvány. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy évvel elhalasztjuk a rendezvény megtartását – fogalmazott Marini érsek.

– Már számos eucharisztikus kongresszuson részt vett, amelyeket többéves előkészítés előzött meg. Mit jelent ez a felfüggesztés?

– Ez egyrészt nehézséget jelent a helyi szervezőbizottságnak, mert például újra fel kell venniük a kapcsolatot mindenkivel, aki már jelentkezett az Eucharisztikus Kongresszusra, illetve akiket már meghívtak a teológiai szimpóziumra, valamint a többi programra. Ugyanakkor a felkészüléshez kapott újabb év lehetőséget is jelent, hogy a helyi szervezőbizottság még jobban elmélyítse a kongresszus előkészítését és témáját, valamint arra, hogy a nemzetközi közösség még inkább tudomást szerezzen az eseményről. Remélem tehát, hogy 2021-ben még magasabb lesz a részvételi arány, mint amire 2020 szeptemberében számítottunk. Részt vettem már néhány eucharisztikus kongresszuson Québectől kezdve, de még sosem tapasztaltam ilyen széles körű érdeklődést egy eucharisztikus kongresszus iránt és ilyen nagy számú jelentkezőt, mint a budapesti esetében.

– Mit üzen az eucharisztikus kongresszusok résztvevőinek és a magyar egyháznak?

– A magyar egyháznak azt mondanám: ez megfelelő alkalom arra, hogy még jobban felkészüljön a 2021-es kongresszusra. Nemzetközi szinten az egyes helyi egyházak pedig még jobban megszervezhetik a részvételüket, mert ez egy fontos eucharisztikus kongresszus egyrészt Magyarország földrajzi fekvése miatt, másrészt Európa számára: elgondolkodhat saját gyökereiről. Remélem, hogy a jövő évi eucharisztikus kongresszus valóban nemzetközi jellegű lesz, amely elmélkedésre készteti az Egyházat és a társadalmat arról, hogy minden az Eucharisztiától függ – legalábbis a katolikusok, a hívők számára. Jézus szavai az evangéliumunkká, gesztusai pedig szentségeinkké váltak. Számunkra alapvetően fontos ezt meglátni az eucharisztikus kongresszus ünneplésekor.

2; A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottója „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Az Eucharisztia keresztény életünk és küldetésünk forrása. A rendkívüli helyzetben most meghosszabbodó felkészülési idő, milyen pozitívumot adhat az eddigi előkészülethez?

Dr. Erdő Péter bíboros úr válasza: A felkészülés és az imádság folytatódik. Ha a kongresszusért végzett imát átelmélkedjük, láthatjuk, hogy az most is aktuális. Új mélységei nyílnak meg ennek az imádságnak, gazdagít bennünket.

Most már látjuk, hogy hosszú zarándoklattal jutunk el a mottóban jelzett forráshoz. A mostani helyzetben még nagyobb szükségét érezzük annak, hogy szentáldozáshoz járulhassunk. Ebben az időszakban még jobban vágyunk arra, hogy ott lehessünk a szentmisén. Még inkább nyilvánvalóvá válik, mennyire fontos, hogy az Eucharisztia álljon életünk középpontjában. 

Megszakítás