Szent József Katolikus Templom
Kiskőrös

Egyházközségünk 2

1943-ban  Malczyk Károly menekült lengyel festő készítette a ma is meglévő szekkókat. Ezek érdekessége, hogy az akkor élő felnőtt hívekről a festmények, a gyermekekről pedig az angyalok arcképeit mintázta. 1943-ban megépült a máig is működő két manuálos Angster orgona, s a kiváló akusztikájú épületben csodálatos hangzásban  szól a hívek számára. Templomunk és városunk történelmi emlékeztetője az a tábla, amelyen az I. világháború áldozatainak neveit olvashatjuk. A domborművet, amely az oldalajtónál található, az 1941-es dunai árvíztől való megóvásért, hálából készíttette az egyházközség. A karzat mellvértjén a hősi halált halt Leányfalusi Károly kántor-hitoktató portréja látható.

2014-ben a templom külső és belső felújításra került, ekkor a hívek adakozásából az orgona is megújult. A templom belsejében különösen szép látványt nyújt a két Árpád-házi szentet, Lászlót és Margitot ábrázoló, művészi módon elkészített színes ablak. 2015. novemberében a karzatnál bővült ezeknek a sora, Szent István és Szent Erzsébet látható a megújított színes ablakokon.

2015. szeptember elején toronyzene készült. 90 ének található a számítógépes programon, amely 4 csoportra van osztva (esti zene, nagyböjti+húsvéti zene, advent+karácsonyi zene, évközi+Mária zene). A számítógép választja ki az ünnepkörnek megfelelően a zeneszámokat 7:05 és 12:05-kor minden nap. 19:05-kor az esti zene szól mindig. A toronyzenét nem kis harangok, hanem számítógép szólaltatja meg 4 nagy teljesítményű, kültéri hangfalon keresztül, amelyek a toronyban találhatók a zsalugátereken belül.

Megszakítás